Ellen Runtuwene Tekst
  • home
  • tekst
  • contentplannen en drukwerkbegeleiding
  • evenement ondersteuning
  • contact
  • home
  • tekst
  • contentplannen en drukwerkbegeleiding
  • evenement ondersteuning
  • contact
Search by typing & pressing enter

YOUR CART


De amateur broodbakker


Hieronder vind je een aantal van de blogs die ik tweewekelijks schreef voor Broodbakshop.nl. Het gecreërde fictieve personage is een vrouw van middelbare leeftijd met een betrokken man en drie puberzoons, die dagelijkse en herkenbare 'bakavonturen' beleeft. Broodbakshop is vanwege het pensioen van de eigenaar helaas gestopt.

Gezondheidsbrood voor een bewuste leefstijl
We zijn fijn op vakantie geweest en daarna de Sneekweek erachteraan. En nu genieten we nog van prachtig zomerweer. In de avond een rondje op de fiets, de kids naar het zwembad en dit weekend gaan we naar het strand. Allemaal heerlijk en zo gezellig!
​
Keerzijde
De keerzijde van al deze gezelligheid? Ik moet echt iets aan mijn eetpatroon gaan doen! Iedere dag stokbrood en andere lekkere broodjes, wijntjes op het terras en veel te grote pizza’s met veel te veel toppings. Tja .. gezelligheid kent geen tijd, maar wel pondjes. Bij ons dan hé, want bij alles wat we (eigenlijk ik, maar ik geef graag het hele gezin de schuld ;-) ) doen hoort een lekker broodje en eten. Of het nou om te dippen is, om te smeren of voor erbij: brood past bij alle maaltijden en alle gelegenheden. 
Lees hier het hele blog:
 blog_gezondheidsbrood.pdf

RASPVINGERS Ongelukken in huis
De meeste ongelukken gebeuren thuis en alhoewel de badkamer op nummer 1 staat van plekken in huis waar het potentiële gevaar op de loer ligt, is de keuken natuurlijk ook de perfecte plaats om op de Eerste Hulp te belanden.
Ik las laatst dat ‘door de toegenomen populariteit van de avocado, het aantal mensen dat op de E.H. terecht komt met een avocadohand sterk is toegenomen’. Ik moest er onwillekeurig om lachen, maar het zal je maar gebeuren dat je in plaats van een gat in je avocado een gat in je hand maakt.
 
Raspvingers
Zelf heb ik regelmatig last van raspvingers. Het is vast geen officieel woord, maar als
avocadohand bestaat wil ik ook graag een naam voor mijn keuken ongelukkigheid. Toen mijn oma tien jaar geleden overleed erfde ik haar rasp. Geen idee waarom ze dat ding überhaupt had want nadat mijn opa jaren eerder overleed heeft ze geen pan meer aangeraakt. Sterker nog, ze bracht ze gelijk naar de kringloopwinkel.
Lees hier het hele blog: blog_raspvingers.pdf

Verwen-dilemma: een stiekem geniet-moment
‘El, mijn vader gaat met pensioen. Wil jij een grote slagroomtaart bakken voor het feestje? Daar is hij dol op.’ Aldus de vraag van mijn buurvrouw vorige week. ‘Ja natuurlijk, doe ik graag!’ En ik meen het want het zijn zulke gezellige leuke buren. Bovendien weet ik dat zij het niet ‘kan’ en het vreselijk vindt om te bakken.

Zien doet eten
​Tja, daar zit je dan met je bewuste gedrag. Koud een week op weg en goed bezig - echt waar! - maar taart stond nog even niet op de planning. Ik hoef het zelf natuurlijk niet te eten, maar mijn jongste zei ooit toen hij stiekem twee keer een graai in de snoeptrommel deed en ik hem erop aansprak ‘Ja maar mam, als je ze ziet wil je ze gewoon hebben en als je er een geproefd hebt moet je gewoon meer. Daar kan ik niets aan doen!’ En weet je, hij heeft gelijk. Zien doet eten en proeven doet smaken naar meer.
Lees hier het hele blog: stiekem_genieten.pdf

Gehusselde donuts
‘Hé mam, wanneer maak je weer eens donuts?’
‘Euh geen idee, heb je er zin in?’
‘Ja, en zeker die speciale gehusselde van jou, haha!’
 
Gehusselde donuts? Ja dat is echt een ding hier in huis. Voor de middelste had ik ooit voor zijn achtste verjaardag donuts gemaakt om op school te trakteren. Het versieren was natuurlijk het leukst en hij had ze met veel devotie zwart, donkergroen en blauw gemaakt met glazuur en kleurstof. Het had niet echt een gezellige ‘happy birthday-uitstraling’, maar ach het was zijn verjaardag en hij was er trots op. Dat was het meest belangrijk.
 
Kan niet misgaan!
Om het glazuur niet te verpesten hadden we een enorme schaal met lekkernijen mee. Ik had de donuts iets kleiner gemaakt dan normaal, anders zou het misschien te veel zijn voor die kleine kindermaagjes maar evengoed had het een behoorlijk volume. We waren zelfs met de auto gegaan, terwijl het een paar minuten lopen is, om alles zo veilig mogelijk te vervoeren. Kon niet misgaan, toch?
​Lees hier het hele blog: blog_gehusselde_donuts.pdf
​Een verrassende Kerst
Kerst 2022: dat zou een gezellige worden! Allemaal bij elkaar op tweede kerstdag .. mijn gezin, moeder, schoonouders, zus en gezin en een goede vriend van mijn man en zijn vrouw. Weer een heel huis vol na twee coronakerstmissen. Het menu had ik op tijd in mijn hoofd. Een ouderwetse runderstoofpot met bier, aardappelpuree met room, een hartige taart en een lekkere waldorfsalade. Kreeftensoepje vooraf, als aperitief nog een garnalensalade met dunne plakken geroosterd meergranenbrood en als toetje ijs met stoofperen en slagroom. Niet heel pretentieus maar wel lekker.
 
De planning
Ze zouden om drie uur komen en ik had bedacht dan gezellig met koffie en een plak krentenrozijnenbrood met roomboter te beginnen. Gewoon omdat een zelfgemaakt brood zo lekker is. Om half zes het aperitief als opwarmertje - weliswaar een koude salade, maar toch - en dan vanaf half zeven aan tafel. Tja, zo ben ik. Plannen en lijstjes maken, ik hou ervan. We houden allemaal van spelletjes dus die zou ik alvast van zolder halen zodat het al klaarstond. Eerste kerstdag waren we met ons eigen gezin, lekker rustig aan en pakjes uitpakken. Én ik verheugde me al op mijn extra cadeau, namelijk het nieuwe siliconen bakblik dat mijn zoon was kwijtgeraakt op school.
 
Maar helaas, het pakte toch wat anders uit dan gedacht ..
Lees hier het hele blog: Een verrassende_kerst.pdf
Heb je vragen, een mooie opdracht of dé baan waar ik naar op zoek ben? Neem gerust contact op.

[email protected] / 06-48114673


Photocredits: kobby-mendez, jon-tyson, joanna-kosinska en hannah grace. Te vinden op www.unsplash.com